Veľká noc je tu, tak niet divu, že vajcia sú teraz hlavnou témou dňa. Chystáš sa tiež maľovať kraslice a následne spracovať zvyšky alebo výslužky svojich malých koledníkov? Potom ti možno príde vhod náš tip na výbornú vaječnú nátierku a navyše pre teba máme ešte fakty o vajciach, ktoré si možno netušila.
Napriek tomu, že sa o vajciach traduje, že by ich mal človek konzumovať s rozvahou, patria medzi potraviny s najvyváženejším obsahom nutrične významných látok, ktoré navyše majú vysokú stráviteľnosť. Dodávajú nášmu telu kvalitné bielkoviny so skvelou schopnosťou nás zasýtiť. Ale zároveň okolo nich koluje množstvo najrôznejších mýtov. Takže, ako to s vajcami vlastne je?
VAJCIA A CHOLESTEROL
Nie je to tak dávno, čo boli vajcia striktne kritizované pre vyšší obsah cholesterolu v žĺtkoch. Kvôli rozsiahlej „proticholesterolovej“ kampani, ktorá vypukla v USA v päťdesiatych rokoch minulého storočia, sa vajcia dostali na čiernu listinu. Postupom času bol ale postoj k cholesterolu na základe viacerých klinických štúdií prehodnotený. „Najnovšie výskumy preukazujú, že zdraví ľudia, ktorí s hladinou cholesterolu nemajú žiadne problémy a neprijímajú nadmerné množstvo cholesterolu z iných potravín, môžu denne bez rizika konzumovať 1–2 vajcia,“ informuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravín a výživy. Takže sa nemusíš báť a pokojne si vajcia dopriavaj. Prečo?
VAJCIA – VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMINOV
Vajcia obsahujú takmer všetky vitamíny okrem vitamínu C. Najviac je zastúpený vitamín E podporujúci ochranu buniek pred oxidatívnym stresom a kyselina pantoténová, ktorá sa v našom organizme zúčastňuje mnohých reakcií (napr. podpory mentálnej činnosti a znižovania únavy a vyčerpania). Významný je aj riboflavín (vitamín B2), ktorý je vo všetkých bunkách aktívny pri procese tvorby energie. Ďalej prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy, má pozitívny vplyv na červené krvinky a metabolizmus železa. Ovplyvňuje kvalitu nášho zraku (predovšetkým videnie za šera) a kvalitu slizníc a pokožky. Pozitívne účinky týchto vitamínov sú závislé od množstva ich príjmu.
MINERÁLY A SPOL.
Vajcia sú taktiež bohatým zdrojom minerálov. Nájdeš v nich železo, fosfor, draslík a zinok. Navyše ich možno obohatiť selénom, ktorý podporuje imunitný systém a prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Vaječné žĺtky sú bohatým zdrojom cholínu. Táto bioaktívna látka prispieva k normálnemu metabolizmu tukov a k udržaniu normálnej činnosti pečene. Pokiaľ ho nemáš dostatok, môže sa to prejaviť niektorými chorobami zasahujúcimi nervovú sústavu.
PREČO EŠTE VAJCIA KONZUMOVAŤ?
Konzumácia vajec ti pomôže aj v prípade prevencie očného ochorenia (konkrétne makulárnej degenerácie – hlavnej príčiny slepoty v starobe), a to vďaka prítomnosti týchto dvoch látok – luteínu a zeaxantínu. Luteín chráni naše oči, predovšetkým sietnicu. Ak konzumujeme pravidelne potraviny s týmto antioxidantom, môžeme redukovať riziko rozvoja šedého zákalu a degeneratívnych chorôb očí. Zeaxantín napomáha v oku vytvárať akýsi štít chrániaci ho pred nebezpečnými voľnými radikálmi a svetelnými frekvenciami, ktoré môžu poškodiť zrak.
VYBERAJ DOBRE
Stále častejšie sa staráme o pôvod potravín a tak ani vajcia by nemali byť výnimkou. Pokiaľ chceš vajcia českých nosníc, potom musíš hľadať označenie CZ predovšetkým na škrupine. Kód, ktorý tam nájdeš, je pre producentov povinný. To, že sa nezhoduje s údajom na obale, nie je nič nezákonné. Údaj na obale ti hovorí, kde boli vajcia triedené a balené. Najlepšou voľbou pre tvoj maškrtný jazýček sú vajcia, ktoré majú ako prvé číslo uvedenú nulu, pretože to značí vajcia nosníc z chovu v ekologickom poľnohospodárstve. 1 sú vajcia nosníc z chovu vo voľnom výbehu, 2 z chovu v halách a 3 z klietok.
AKÝ JE ROZDIEL?
Aké sú rozdiely medzi týmito druhmi vajec? Z hľadiska zloženia takmer žiadne. Iba obsah cholesterolu býva u bio vajec nižší, ale porovnateľne nízky ho majú aj vajcia z klietkových chovov, pokiaľ sú nosnice kŕmené iba cereáliami. Ekologický čiže BIO chov je obdobný chovu s voľným výbehom, len kŕmenie pre nosnice musí pochádzať z ekologicky vypestovaného obilia. „Vajcia z bio chovov majú väčší podiel vnútorných chýb (krvných a mäsových škvŕn) a špinavšie škrupiny. To predstavuje vyššie riziko mikrobiálnej kontaminácie a možného ochorenia. Avšak z hľadiska možnosti chemickej kontaminácie sú vajcia z bio chovov bezpečnejšie, pretože sú nosnice kŕmené krmivami z ekologického poľnohospodárstva,“ upresňuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
BOJÍŠ SA ANTIBIOTIK A RASTOVÝCH HORMONOV? NEMUSÍŠ!
Ľudia majú často obavy, či mäso, mlieko alebo vajcia neobsahujú rastové hormóny alebo antibiotiká zo zvierat, z ktorých pochádza. Predstavujú si, že tieto látky sú nosniciam podávané pre rýchly rast a lepšiu znášku a pa