To, že vyprážané či sladké jedlá sú nezdravé a mali by si ich jesť v obmedzenom množstve alebo dokonca vôbec, určite vieš. Ale tušila si, že tvojmu zdraviu neprospievajú ani potraviny, ktoré si doteraz považovala za zdravé? Prečo by si sa mala vyhýbať sóje, džúsom alebo detskej šunke? Toto si možno nevedela!
V dobrej viere siahaš každé ráno po pohári čerstvo vylisovaného džúsu, v obchode si vyberáš zásadne detskú šunku a zladíš agávovým sirupom v domnení, že urobíš niečo pre svoje zdravie? Chyba lávky, vieme, prečo tieto potraviny obmedziť alebo radšej z jedálnička vyhodiť úplne.
100% DŽÚS. ČERSTVÝ ALEBO PASTERIZOVANÝ?
Hovoríš si, že ovocie obsahuje plno vitamínov a čerstvý džús je teda správna a zdravá voľba? Veľký omyl! Ovocie je síce zdravé, ale taktiež obsahuje veľké množstvo kalórií a cukru. Stáva sa tak sladkou a kalorickou bombou, a to by si mala mať na pamäti, pokiaľ sa snažíš zhodiť nejaké to kilo. Keď už sa bez neho nezaobídeš, je lepší čerstvý alebo pasterizovaný?
Čerstvo vylisovaný džús
Ako už asi tušíš, čerstvo odšťavený džús je lepším variantom. Aj ten však má svoje muchy. Okrem spomínaného vysokého obsahu cukru, odšťavením ovocia stráca pomernú časť vitamínov a prichádzaš aj o vlákninu. Nevýhodou fresh džúsov je aj množstvo ovocia, ktoré do seba pitím dostávaš. Vypiješ totiž oveľa viac, než by si dokázala zjesť.
Džús pasterizovaný
Džús, ktorý je v predaji bežne v obchodoch, spravidla nemá s džúsom takmer nič spoločné. Nauč sa čítať obaly, aby si zistila, aký má podiel ovocnej zložky, možno budeš nemilo prekvapená. Aby mal nápoj dlhšiu trvanlivosť, výrobcovia z neho odstránia kyslík, čím ovocie stráca svoju chuť. Tá sa musí niečím nahradiť, a tak prichádza na rad pridanie umelých príchutí, farbív a konzervantov. Je jasné, že tu nemôže byť o zdraviu prospešných látkach alebo účinkoch reč.
Tip: Ak máš chuť na džús, daj prednosť zeleninovému. Skús napríklad kombináciu červenej repy a zázvoru. Je nielen zdravou voľbou, ale aj pomocník pre tvoju štíhlu líniu.
O škodlivosti bieleho cukru teraz počuješ zo všetkých strán, takže niet divu, že prechádzame na zdravšie formy sladenia. Jednou z nich je aj agávový sirup. Ale je to skutočne zdravá náhrada cukru? Pravdou je, že takmer zo všetkých týchto sirupov sú vďaka výrobnému procesu odstránené všetky živiny a zostáva fruktóza. Tá sa v tvojom tele mení na nežiaduci tuk, a to dokonca zo štyridsiatich percent. Pri nadmernej konzumácii tak táto „zdravá“ potravina spôsobuje obezitu či ochorenie srdca a ciev rovnako ako obyčajný cukor.
Tip: Vyskúšaj prírodnú stéviu.
Čítajte tiež:
Prírodné spaľovače tukov. Tieto potraviny by mal poznať každý dietár
Soľ nad zlato? Ani nie! Čím nahradiť príliš slané potraviny?
Vitamíny vo forme doplnkov stravy. Naozaj ich k životu potrebuješ, alebo je to len nafúknutá bublina?
MÝTUS MENOM DETSKÁ ŠUNKA
Že detská šunka je zdravšia či kvalitnejšia ako tá bežná? Omyl! Jedná sa iba o šikovný marketingový ťah. Detská šunka obsahuje rovnaké množstvo dusitanov a soli ako tá bežná. A pokiaľ naozaj obsahuje menej soli, má oveľa kratšiu trvanlivosť a stáva sa pastvou pre najrôznejšie vírusy, baktérie či plesne. Aby tomu výrobcovia zabránili, pridávajú do šunky konzervanty.
Tip: Nerozlišuj detskú šunku od bežnej, ale stráž si podiel mäsa. Kvalitná šunka by mala obsahovať minimálne 90% mäsa.
NÍZKOTUČNÉ A NETUČNÉ VÝROBKY PRE TVÚ ŠTÍHLU LÍNIU? ZABUDNI!
Nízkotučné alebo netučné potraviny rovná sa cesta k štíhlemu telu. Tiež tomu veríš? Nemala by si! Jogurt bez tuku či nízkotučná zmrzlina totiž znamená v preklade produkt plný umelých sladidiel. Keď sa z potravín odoberú tuky, strácajú svoju chuť, a preto výrobcovia siahajú po cukre, soli a ďalších prídavných látkach, ktoré nízkotučným potravinám síce vracajú chuť, ale tvojmu telu rozhodne neprospievajú, a to nehovoríme o ničivom účinku na tvoju štíhlu líniu.
Tip: Nesiahaj po netučných výrobkoch, ale stráž si obsah cukru a nasýtených tukov, ktoré sú pre fungovanie tvojho tela absolútne nevyhnutné.
SÓJA ALEBO VŠETKOHO MOC ŠKODIA
Sója sa stala, nielen pre vegetariánov, veľmi vyhľadávanou, chutnou a zdraviu prospešnou náhradou mäsa. Avšak aj pri sóji platí pravidlo – všetko s mierou. Sója je totiž pre tvoje telo veľmi ťažko stráviteľná, spôsobuje nadúvanie a navyše obsahuje látky, ako sú fytoestrogény, ktoré vyvolávajú ochorenie štítnej žľazy, podľa niektorých odborníkov dokonca aj rakovinu prsníka. U mužov zhoršujú kvalitu spermií, čo môže viesť až k neplodnosti. Aj keď nie si vegetariánka, mala by si sa mať na pozore, pretože sóju nájdeš aj v rôznych cukrovinkách, pečive či instantných polievkach.
Tip: Vyberaj si skôr kyslé sójové produkty, ktoré majú lepšiu stráviteľnosť a obsahujú menšie množstvo škodlivých látok.
Ktorú z uvedených potravín si doteraz považovala za zdravú? A ktorá ťa v našom zozname najviac prekvapila? Napíš nám do diskusie, čo si o tom myslíš. Tešíme sa na príspevky.